Navigeren door gebruik te maken van de positie van de zon, maan, sterren en hemellichamen. Dit oeroude principe is mogelijk door het gebruik van de sextant. Dit toestel is door velen gekend, maar slechts weinigen begrijpen de werking ervan. In het moderne tijdperk van GPS kan men zich terecht afvragen of het nog nuttig is om aan astronavigatie te doen.


Het antwoord van Offshore is duidelijk: Het is een voorbereiding op het examen Yachtnavigator, het is verplicht door de ISAF om deel te nemen aan bepaalde categorie A wedstrijden. Daarnaast is het is vooral leuk en boeiend om te doen! Het beheersen van de oude navigatietechnieken geeft een gevoel van totale vrijheid en verbondenheid met de natuur!


Een groot aantal navigatoren droomt van een beter begrip van de werking van de sextant. Het mythische instrument is helemaal niet zo moeilijk te hanteren als men wel denkt. Door gebruik van de HO-249 tafels, ontwikkeld voor de piloten van de Tweede Wereldoorlog, kan men op een eenvoudige manier aan astronomische positiebepaling doen.


Klassieke materie, uiterst moderne cursus

Burgerlijk Ingenieur en Yachtnavigator Tom Robeyn ontwierp een cursus die het mogelijk maakt om eenieder met een sextant en de HO249 tafels te leren werken. De onderbouwende theorie is duidelijk uiteengezet en werd bewust kort maar volledig gehouden. Elk hoofdstuk is voorzien van een volledig uitgewerkte type-oefening, zodat de vergeetachtige navigator zijn kennis terug even kan opkrikken in het begin van het seizoen. Door een uitgekiende lesstructuur, in combinatie met multimedia projectie en vele praktische oefeningen, is het voor een pleziervaarder met basiskennis navigatie mogelijk om  de kunst van de Astronavigatie te leren op vijf avonden van drie uur.

Mensen die de kustnavigatie nog niet onder de knie hebben volgen best eerst de cursus Yachtman.


Vanaf het najaar van 2016 is de bijkomende module “Yachtnavigator” beschikbaar.

Deze bijkomende module omvat de noodzakelijke leerstof om te kunnen slagen in het examen, georganiseerd door de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Het aantal bijkomende lesavonden is nog niet bekend. Vermoedelijk zijn het er vier of vijf. De kostprijs zal vergelijkbaar zijn met deze van de module Astronavigatie.Praktisch:
Cursus Astronavigatie

Nederlands - Français

Home Nautische Opleidingen >> Navigate the world

Copyright © 2016 Offshore Navigation | Beekstraat 45 - 9800 Deinze, Belgium | tel 09 386 14 38