Loading...

Navigeren met zon, maan, planeten en sterren

Cursus Astronavigatie

Offshore's Cursus Astronavigatie

Navigeren met behulp van de zon, maan, sterren en planeten. Met de sextant is het mogelijk, maar slechts weinigen begrijpen de werking ervan. Is het nog nuttig om aan astronavigatie te doen?

Het antwoord van Offshore is duidelijk: Het is een voorbereiding op het examen Yachtnavigator, het is verplicht door de ISAF om deel te nemen aan bepaalde categorie A wedstrijden maar het is vooral leuk en boeiend om te doen! De sextant is trouwens helemaal niet zo moeilijk te hanteren als men wel denkt. Door gebruik van de HO-  249 tafels, ontwikkeld voor de piloten van de Tweede Wereldoorlog, kan men op een eenvoudige manier aan astronomische positiebepaling doen.

Sfeerbeelden

Praktische Cursusinformatie

Leslocaties

Gent

Aantal lessen - lesonderwerpen

Vijf theoretische lesavonden van drie uur. Van 19u30 tot 22u30
Lesonderwerpen:
Praktisch gebruik van de Sextant - De Middagbreedte - Navigeren met de Zon, de Maan, de Planeten en tenslotte de Sterren. Er worden sextanten voorzien tijdens de lessen!

Prijs

Kostprijs is €275 Euro per persoon voor de vijf avonden Astronavigatie, Offshore cursusboek inbegrepen. Mensen die enkel wensen te navigeren met de zon kunnen de eerste twee lessen volgen aan €125 per persoon.

Vereiste voorkennis

Basiskennis kustnavigatie is vereist. U moet in staat zijn om te werken met de zeekaart en peilingen met verzeiling uit te werken. Als u deze basiskennis niet beheerst, volgt u best een (opfrissings)cursus Zeevaartkunde. Zie hiervoor de cursus Yachtman. Kennis van getij en stroming zijn niet nodig.

Extra materiaal

HO-249 tafels en de Nautical Almanac zijn gratis te downloaden op het internet. Er zijn ook handige elektronische almanacs beschikbaar voor gebruik op tablets. Klassieke tabellen in boekvorm kunnen worden geleverd op bestelling. Uw eigen sextant meebrengen kan gerust!

Ook in Online versie beschikbaar

De cursus Astronavigatie is ook in Live Online versie beschikbaar. De laatste editie kende een groot succes en werd door velen onthaald als "beter dan in de klas"!

Burgerlijk Ingenieur en Yachtnavigator Tom Robeyn ontwierp een cursus die het mogelijk maakt om eenieder met een sextant en de HO249 tafels te leren werken. De onderbouwende theorie is duidelijk uiteengezet en werd bewust kort maar volledig gehouden. Elk hoofdstuk is voorzien van een volledig uitgewerkte type- oefening, zodat de vergeetachtige navigator zijn kennis terug even kan opkrikken in het begin van het seizoen. Door een uitgekiende lesstructuur, in combinatie met multimediaprojectie en vele praktische oefeningen, is het voor een pleziervaarder met basiskennis navigatie mogelijk om de kunst van de Astronavigatie te leren op vijf avonden van drie uur.

Vragen over de cursus? Contacteer ons

Gent

“Loods 25”  (aan de Watersportbaan)

Vissersdijk 1

9000 Gent

Leskalender

Leskalender

Gent
Les 1 - Zon 06/11/2024
Les 2 - Zon 13/11/2024
Les 3 - Maan 20/11/2024
Les 4 - Planeten 27/11/2024
Les 5 - Sterren 04/12/2024

Ja, ik schrijf me in!

Inschrijving Cursus Astronavigatie